Köttfärssås Bolognese

 

Ingredienser

400 g högrev

1 msk olivolja

100 g sidfläsk, varmrökt

1 msk smör

1 bit rotselleri

1 st morot

1 st lök, gul

2 st vitlöksklyftor

2 tsk vetemjöl

2 msk tomatpuré

2 msk balsamicovinäger

3 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin

5 dl vatten

400 g tomater, krossade på burk

2 dl rött vin

1 st lagerblad

10 kvistar timjan, färsk

1 kruka basilika, färsk

Gör så här

Putsa högreven från senor och skär köttet i 1×1 cm små tärningar. Fintärna även det varmrökta sidfläsket.

Skala och finhacka rotselleri, morötter och lök. Finriv vitlöken.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet inkl sidfläsket på hög värme i lite smör och olja. Pudra över vetemjöl och rör om. Lägg sedan köttet åt sidan i en stor gryta.

Fräs grönsakerna i smör och olja i några minuter tills de mjuknat.

Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare en minut. Häll grönsakerna med tomatpurén i grytan med kött.

Häll i krossade tomater, oxfond, vatten, vinäger, vin och kryddor (ej basilikan). Låt puttra i drygt tre timmar. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten.

När köttet fallit sönder och grytan kokat ihop och blivit såsig är den klar.

Smaka av med salt och svartpeppar. Finstrimla basilika och vänd ner innan servering.

 

Etiketter:,